Pod patronatem kulturaonline.pl
Jesteś w: Strona główna > Artykuły > Jak zaskakiwać z książką w kuchni?

Jak zaskakiwać z książką w kuchni?

2014-03-21 Anita Wawrzyńczyk

Przepisy poniżej 25 złotych czy kuchenne rewolucje? Przeglądamy publikacje kulinarnych gwiazd, jak i amatorów gotowania.  

Polacy coraz częściej korzystają z książek kucharskich. Są jednak czytelnicy, których przeraża wizja obcowania z kulinarną publikacją. Zwłaszcza, jeśli wyobrażają siebie samych w kuchni.  Balansujących na krawędzi rozlania zupy z nieporęcznym podręcznikiem w ręce. Nic bardziej mylnego! Proste i pomysłowe przepisy z książek nie przysporzą nam żadnych kłopotów. Prosimy zakasać rękawy! Zaczynamy przegląd kulinarnych bestsellerów!

 

Anna Starmach - Pyszne 25. Nowa Porcja Przepisów

Społeczny Instytut Wydawniczy Znak

 

.html
 

Druga część książki "Pyszne 25". Anię możemy znać jako jurorkę MasterChefa lub gospodynię programu na TVN Style Pyszne 25. I choć nie wszystkich oczarowała swoją osobą, przepisy z zakupów nieprzekraczających 25 zł to prawdziwy strzał w dziesiątkę.

Książka opatrzona wspaniałymi zdjęciami, przepisami podzielonymi na kategorie i niezbędnikiem kulinarnym, jest bardzo czytelna. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Od pasty jajecznej z tuńczykiem, poprzez kluski leniwe i deserowe naleśniki z owocami do… lemoniady. Mimo iż to w większości, wydawałoby się, dobrze znane potrawy, zapewniam - w takim wydaniu ich nie próbowaliście.

W niezbędniku znajdziemy wskazówki, np. jak obrać pomidory i dlaczego domowa bułka tarta jest lepsza od kupnej. Naprawdę warto poszerzyć swoją wiedze kulinarną, dzięki prostym przepisom zaskakując domowników.                                                                              

 

Gordon Ramsay - Dania w pięć minut

Wydawnictwo Bellona

 

.html
 

Kolejna książka wielkiej gwiazdy telewizyjnej, znanej z porywczego charakteru i niezwykłych zdolności. Ten znakomity kucharz przedstawia nam 100 przepisów na dania, których wykonanie nie przekracza 15 minut. Znajdziemy tu inspiracje na przystawki, dania mięsne i rybne, lunche, zupy. W drugiej części poznamy przepisy na codzienne menu i szybkie zestawy na przyjęcia, których przygotowanie nie trwa więcej niż 30 minut.

 Plusem tej książki jest to, iż objaśnienie i instrukcja wykonywania potraw są banalnie proste. Możemy wyczarować na talerzu cuda, które nie wymagają dużego nakładu pracy. Ramsay daje nam wiele wskazówek, jak zaoszczędzić czas w kuchni. Radzi także, co powinniśmy mieć codziennie pod ręką, by wyczarować znakomite i szybkie dania. Uważam, że ta książka sprawi przyjemność niejednej osobie ceniącej właśnie szybkość wykonywania potraw.

 

Michel Moran- Doradca Smaku

Wydawnictwo MUZA S.A.

 

.html
 

Znany i lubiany Francuz z hiszpańskimi korzeniami, z ogromnym doświadczeniem oraz chęcią udoskonalenia smaku naszych rodaków. Michel przedstawia 80 przepisów z krótkimi, prostymi instrukcjami oraz odnośnikami do materiałów video.

Ten kucharz niezwykle skutecznie udoskonala smak czytelników. Pragnie oduczyć nas korzystania tylko i wyłącznie z soli i pieprzu. Zamiast nich proponuje często zdrowe zioła oraz smaczne przyprawy. Jego dania są alternatywą dla tych, które wykonujemy na co dzień. Nie mając pojęcia, jak doskonale smakują w innej formie.

Kiedy uznamy, że przepis jest zbyt trudny, kody odeślą nas do pożądanego filmiku z obrazową instrukcją. Smacznie, zdrowo, bez dodatkowego tłuszczu czy mdłego smaku. Fani nie mogą doczekać się kolejnych publikacji mistrza.

 

Magda Gessler - Kuchenne Rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler

Społeczny Instytut Wydawniczy ZNAK

 

.html
 

Porcja przepisów, które znamy z czterech sezonów programu "Kuchenne Rewolucje". Mamy możliwość przetestowania w domu potraw, które podziwialiśmy na ekranie. Od przystawek, deserów po znakomite dania główne, z których słynie program.

Dobra jakość produktów i mnóstwo aromatycznych przypraw sprawia, że nasza kuchnia przypomni najznakomitsze restauracje. Magda Gessler stara się przybliżyć nam swoje ulubione i często autorskie przepisy. Dzięki nim możemy dążyć do opanowania perfekcyjnych dań, które zaskoczą naszych gości.

 

Jamie Oliver- 15 minut w kuchni

Insignis Media

 

.html
 

Kolejne telewizyjne objawienie ostatnich czasów. Jamie podróżuje po całym świecie poznając kuchnie wszelkiego rodzaju. W książce pokazuje nam swoje sekretne triki, dzięki którym sprawnie i szybko przygotujemy przedstawione potrawy. Nie zajmie nam to więcej niż 15 minut.

Ponad 120 różnorodnych przepisów. Od kuchni meksykańskiej po śródziemnomorską. I choć mogłoby się wydawać, że będą skomplikowane, są bardzo proste, a przede wszystkim szybkie. Rewelacyjne zdjęcia, mnóstwo wskazówek i genialne potrawy.  

 

Praca zbiorowa - Kuchnia Przyjaciółki

Edipresse Polska

 

.html
 

Ta książka jest świetną alternatywą dla kogoś, kto nie lubi przepisów telewizyjnych gwiazd. Redakcja poczytnego pisma "Przyjaciółka" przygotowała zbiór 240 przepisów od czytelniczek i ekspertów. Na łamach gazety przewinęło się ich tysiące, a sztab specjalistów wybrał najlepsze.

Sprawdzone przez czytelniczki przepisy świetnie poradzą sobie i w naszej kuchni. Tradycyjne ciasta, zupy, tematyczne i urozmaicone przepisy to tylko część niespodzianek, jakie znajdziemy w książce. Na próżno szukać w niej dań dietetycznych lub zamienników nudnych i tłustych posiłków. Jeśli przepadamy za rodzimą kuchnią, to książka jest właśnie dla nas.

 

Marta Krawczyk - Śniadania

SBM Renata Gmitrzak

 

.html
 

Genialny poradnik z przepisami na szybkie i zdrowe śniadania. Autorka pokazuje, że najważniejszy posiłek dnia nie musi być nudny. Poza sprawdzonymi i znanymi przepisami na owsianki, znajdziemy tu mnóstwo nowych inspiracji. Dość skomplikowanie na przykład brzmi makaron naleśnikowy ze śliwkami i granatem. Jego wykonanie okazuje się tymczasem banalnie proste.

Śniadanie musi być zdrowe, wartościowe i pomysłowe. Aby człowiek nie wychodził z domu "o pustym żołądku". Pokazanie alternatywnych potraw dla zwykłej jajecznicy jest genialnym rozwiązaniem. Niewygórowana cena publikacji (7,5 zł!) i doskonałe przepisy to dodatkowe atuty tej książki.

 

Marta Szydłowska - Ciasta domowe.100 przepisów

SBM Renata Gmitrzak

 

.html
 

Coś dla miłośników słodyczy i deserów. Sprawdzone i znane przepisy na torty, strucle, serniki oraz wszystkie uwielbiane przez nas ciasta. Wykonanie może nie trwa 15 minut, ale warto przypomnieć sobie smaki naszego dzieciństwa kosztem dłuższej pracy. Wyselekcjonowane przepisy, ułatwione i dokładne sposoby przygotowania sprawiają, że nie istnieją żadne ograniczenia.

Kiedy jesteśmy mistrzyniami (i mistrzami) zakalców, czeka na nas mnóstwo przydatnych rad i wskazówek. Z tą książką nasze ciasto po prostu musi się udać. Przystępna cena, wygodny format i wyraziste przepisy zachęcają do zakupu tej książki.

 

Opracowanie zbiorowe - Z miłości do jedzenia

Wydawnictwo REA

 

.html
 

Zbiór przepisów blogerów kulinarnych, wyłonionych w konkursie na Bloga Roku. Zwycięzcy zaskoczyli czytelników innowacyjnymi rozwiązaniami, genialnymi przepisami. Dotąd znaliśmy ich wyłącznie z blogów, teraz mamy okazję poznać ich wyśmienite dania dzięki książce.

Docenieni przez surowe jury i ludzi, korzystających z ich przepisów stanęli na wysokości zadania. Polecam. Dla każdego coś smacznego. Każdy znajdzie tu przepis idealny dla siebie.



Artykuł powstał w ramach programu Praktyka w Kulturaonline.pl. Więcej artykułów początkujących dziennikarzy na redakcyjnym blogu tutaj.





Komentarze
  • Od dłuższego czasu w Polsce jest bum na książki kulinarne i takowe programy. Może to i dobrze. Tylko często produkty ciężko dostać albo są one dość drogie, choć Ania Starmach w swej pozycji nie przekracza granicy 25 zł za zakupy. Najbardziej zainteresowała mnie pozycja Gordona Ramsay'a "Dania w pięć minut".

  • Jezeli mialabym sie na cos zdecydowac,to bylyby to ksiazki pozwalajace zaoszczedzic czas w kuchni.W dobie powszechnego zabiegania ksiazki Gordona Ramsaya,czy Jamiego Olivera to chyba niezly wybor.

  • Ale tego jest, i jest jeszcze więcej! Żadna z powyższych osobowości mnie nie przekonuję aby zakupić daną pozycję książkową....może też dlatego tak mówię, bo nie przepadam za taką literaturą.

  • Mam książkę "15 minut w kuchni" i szczerze ją polecam. Wypróbował już sporo dań z tej książki i faktycznie były szybkie i łatwe, ale co więcej bardzo smaczne. Jamie Oliver to moim zdaniem naprawdę utalentowany kucharz, od którego warto się uczyć.

  • Wydaje mi się, że na rynku książek kucharskich możemy odnaleźć znacznie lepsze pozycje niż te, z których okładek uśmiechają się gwiazdy popularnych programów o gotowaniu. Ostatnio widziałam bardzo ciekawe, niemieckie poradniki dla wegetarian.