Pod patronatem kulturaonline.pl
Jesteś w: Strona główna > Artykuły > 'Jedz inaczej': Coś dla miłośników zdrowia i nie tylko /recenzja książki/

'Jedz inaczej': Coś dla miłośników zdrowia i nie tylko /recenzja książki/

2016-03-14 Mariola Matwijiszyn
 fot. Znak

"Jedz inaczej" to nie kolejna książka o jedzeniu, ale raczej publikacja z psychologii jedzenia. 

Jedzenie zdrowych pokarmów cechuje wszystkie zdrowe stworzenia, podczas gdy niezdrowe nawyki są rzeczą nabytą. Zastąpiliśmy wrodzone ścieżki nerwowe zdrowego odżywiania szkodliwymi przyzwyczajeniami - potrzebujemy teraz po prostu je przepisać, uformować ponownie, czy też zreformować, i powrócić w ten sposób do punktu wyjścia.

Z takimi wnioskami bez ogródek i „prostymi” rozwiązaniami spotkamy się w książce Leanne Cooper.

"Jedz inaczej" to nie kolejna książka o jedzeniu, ale raczej publikacja z psychologii jedzenia. Nie znajdziemy w niej diet, a dodatkowo - odkryjemy, dlaczego wciąż i wszędzie tyle słyszymy o odchudzaniu oraz utrzymywaniu nienagannie szczupłej sylwetki (uwaga: prawda może zaboleć!). Natrafimy na wiele przykładów i refleksji opartych na naukowych teoriach, podanych w przystępnej formie (nic, tylko smakować). Dowiemy się, czym jest świadome odżywianie, kiedy powstają preferencje smakowe, skąd pochodzi upodobanie do słodyczy i soli oraz jaki jest związek między osobowością i emocjami a jedzeniem. Skonfrontujemy się z utartymi schematami, wypełniającymi nasze głowy. Walkę z nimi będziemy mogli nawet poćwiczyć, dzięki treningom zdrowego odżywiania. W końcu praktyka czyni mistrza, a nasze zachowanie wynika ze sposobu myślenia!

 

Jak się nie karać, ani nie nagradzać

Autorka odkrywa marketingowe kłamstwa i społeczne braki wiedzy o prawidłowym odżywianiu. Niektórych złotych rad, o których przeczytaliśmy w zdrowych czasopismach nie powinniśmy wcielać w życie. Powinniśmy zapomnieć, np. (i tu zdziwienie) o płynnych dietach bazujących na koktajlach.

Cooper przenosi punkt ciężkości z nagradzania i karania się, restrykcyjnego podejścia do siebie i życia, na chęć bycia zdrowszym, aktywniejszym i szczęśliwszym. Czy to nie piękna wizja? Wiele pisze o sposobie zmiany nawyków - wszak to najważniejsze. Chce nauczyć nas wsłuchiwania się w głos fizjologii, który zagłuszają inne, docierające z zewnątrz i z wewnątrz odgłosy.

 

...i nieco o klarowności

Książka, momentami nie należy do najprostszych, tym bardziej jeśli „medyczny” a raczej „biologiczny” język sprawia nam trudność. Jednak warto powalczyć ze skomplikowanymi czy   długimi wyjaśnieniami. Doprowadzą do bardzo ciekawych wniosków.

 

A na koniec małe przesłanie

Jedzenia się uczymy, więc możemy oduczyć się niewłaściwych zachowań z nim związanych lub zmienić je na inne. Ta droga nie jest prosta, ale warto na niej trwać, bez poczucia winy z upadków, bo jak pisze Cooper:

Bądźcie dla siebie łagodni. Zmiany zazwyczaj nie zachodzą z dnia na dzień (chyba, że w następstwie jakiegoś ekstremalnego życiowego wydarzenia). Czasem możemy robić dwa kroki naprzód, jeden w tył, ale najważniejsze, że droga wiedzie przed siebie.

 

(I jak po takim wywodzie sądzić, że "Jedz inaczej" jest "tylko" o jedzeniu?)

 

Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Znak. 

Tekst powstał w ramach programu Praktyka w Kulturaonline.pl.

Komentarze
  • Bardzo ciekawa książka i jeszcze lepsza recenzja. Z przyjemnością sięgnę i przeczytam :) Bo diety są dla wytrwałych, całe życie nie da się być na diecie. Potrzeba zdrowego rozsądku i małymi kroczkami można osiągnąć wiele. Powinno być więcej takich pozycji.

  • Warto zajrzeć do tej książki, ponieważ opiera się na przesłankach naukowych. Reklamy promujące słodycze i tanie produkty z marketów nie mają nic wspólnego ze zdrowym jedzeniem, zagłuszają tylko w nas instynkt zdrowego odżywiania.